viernes, 11 de octubre de 2024

¿Por qué las y los pensionistas no cobrarán la «paguita» el 2025? (cat/cast)

 


¿Por qué las y los pensionistas no cobrarán la «paguita» el 2025? (cat/cast)

 

Por Colaboraciones

KAOSENLARED

11 de octubre de 2024 /

 

La «pagueta» dels pensionistes

Per què els pensionistes no cobraran la «pagueta» el 2025?

Aquesta serà una pregunta que es faran moltes persones pensionistes l’any vinent quan vegin que les pensions s’incrementen segons l’IPC interanual, el que significa, en realitat, perdre poder adquisitiu, perquè els preus dels productes essencials hauran pujat pràcticament el triple que l’IPC.

A l’Estat espanyol, en particular, des de desembre de 2019, els preus dels aliments, i begudes no alcohòliques, adquirits en superfícies de compra han pujat de preu un 33,1%. Això, significa que els productes que consumim són els que més s’han encarit des d’aleshores, seguits dels hotels, cafès i restaurants (22,8%) i les begudes alcohòliques i el tabac (17,6%).

Aquesta situació afecta moltes persones pensionistes, ja que és evident que quan l’increment dels preus dels productes bàsics supera amb escreix l’augment de les pensions, es produeix una pèrdua de poder adquisitiu. Així, les persones pensionistes poden comprar menys amb la mateixa quantitat de diners, la qual cosa pot conduir a dificultats per cobrir les necessitats bàsiques com l’alimentació, l’habitatge i l’atenció mèdica.

Si aquesta tendència continua any rere any, com hem pogut comprovar, el risc de pobresa entre les persones pensionistes pot augmentar significativament.

La defensa i la reivindicació de salaris i pensions públiques dignes és un pilar fonamental en la construcció d’una societat justa i equitativa. Organitzacions com la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) juguen un paper crucial en aquesta lluita, assegurant-se que les veus de les persones jubilades i de les treballadores i els treballadors siguin escoltades i que els seus drets siguin protegits.

És essencial reconèixer la contribució dels treballadors i les treballadores al benestar col·lectiu i garantir que aquesta no sigui oblidada ni menystinguda en els seus anys de jubilació.

Per això, la lluita per pensions públiques adequades és també una lluita per la dignitat, perquè ningú que hagi treballat durant tota la seva vida hauria de patir precarietat en la vellesa. Així, mantenir aquesta pressió social és vital per a la millora contínua de les condicions de vida de totes les classes populars.

És important que les polítiques públiques reconeguin aquest desequilibri i cal que treballin per garantir que les pensions públiques es puguin incrementar de manera que reflecteixin adequadament l’augment real del cost de vida, assegurant així que totes les persones puguin viure amb dignitat durant la seva jubilació.

La Seguretat Social va deixar d’abonar la coneguda com «la pagueta de les pensions», des de gener de 2022. Aquest ingrés addicional es lliurava al gener per compensar la diferència entre l’augment estimat de l’Índex de Preus de Consum (IPC) previst pel Govern i la inflació real registrada al final de l’any. Amb la desaparició d’aquesta paga extra, alguns pensionistes continuen preguntant-se per què ja no la perceben.

Ara, segons la Llei General de la Seguretat Social, les pensions el 2025, 2026 i anys següents, es revaloritzaran conforme a l’IPC interanual.

L’actualització de les pensions basada únicament en l’Índex de Preus al Consum (IPC) interanual no reflecteix adequadament l’augment del cost de la vida, especialment quan els preus dels productes bàsics creixen a un ritme molt més ràpid.

Evidentment, aquesta situació suposa una pèrdua del poder adquisitiu per a les persones pensionistes, empitjorant la seva situació econòmica i augmentant el risc de caure en la pobresa.

Per aquest motiu, entre altres, la COESPE lluita per un sistema de pensions públiques que garanteixi un augment real i just, que tingui en compte factors com l’increment dels preus dels productes bàsics, per assegurar que les pensions mantinguin el seu poder adquisitiu.

Segons les dades disponibles, es preveu que les pensions puguin augmentar menys d’un 3% per a l’any 2025. Per això, és important que els increments en les pensions reflecteixin la realitat econòmica i el cost real de la vida, per garantir que les persones pensionistes puguin mantenir un nivell de vida digne.

La COESPE, amb altres organitzacions pensionistes, ha convocat una manifestació a Madrid el 26 d’octubre de 2024, amb l’objectiu de defensar el sistema públic de pensions i reivindicar unes pensions i salaris dignes per a totes les persones.

Aquesta convocatòria, que es realitza en un context de preocupació per les polítiques que poden afectar el benestar dels pensionistes i la classe treballadora, és una mostra de la determinació i la unitat d’aquest col·lectiu. La manifestació és una oportunitat perquè la ciutadania expressi la seva voluntat de mantenir els drets adquirits i de lluitar contra qualsevol intent de precarització o privatització del sistema de pensions.

La COESPE, juntament amb altres associacions de pensionistes, fa una crida a la mobilització per a garantir que les veus dels pensionistes siguin escoltades i que les pensions públiques es mantinguin com un dret fonamental. Aquesta acció col·lectiva busca també posar de manifest la necessitat d’una major equitat en el sistema de pensions, especialment en relació amb la bretxa de gènere, que afecta desproporcionadament les dones pensionistes.

La convocatòria de COESPE és un recordatori clar que, governi qui governi, les pensions públiques s’han de defensar i que la solidaritat intergeneracional és clau per a la sostenibilitat del sistema. Així mateix, es posa l’èmfasi en la importància de la participació ciutadana en la defensa dels drets socials i laborals, i en la necessitat de polítiques que assegurin unes condicions de vida dignes per a tothom, independentment de la seva edat o situació laboral.

La mobilització del 26 d’octubre és una expressió de la resistència i la lluita continuada per un futur més just i equitatiu per a les generacions presents i futures.

10 d’octubre de 2024

Pedro Jesús Fernández

Membre de la Marea Pensionista de Catalunya

 



Esta será una pregunta que se harán muchas personas pensionistas el próximo año cuando vean que las pensiones se incrementan según el IPC interanual, lo que significa, en realidad, perder poder adquisitivo, porque los precios de los productos esenciales habrán subido prácticamente el triple que el IPC.

En España, en particular, desde diciembre de 2019, los precios de los alimentos, y bebidas no alcohólicas, adquiridos en superficies de compra han subido de precio un 33,1%. Esto significa que los productos que consumimos son los que más se han encarecido desde entonces, seguidos de los hoteles, cafés y restaurantes (22,8%) y las bebidas alcohólicas y el tabaco (17,6%).

Esta situación afecta a muchas personas pensionistas, ya que es evidente que cuando el incremento de los precios de los productos básicos supera con creces el aumento de las pensiones, se produce una pérdida de poder adquisitivo. Así, los pensionistas pueden comprar menos con la misma cantidad de dinero, lo que puede conducir a dificultades para cubrir las necesidades básicas como la alimentación, la vivienda y la atención médica.

Si esta tendencia sigue año tras año, como hemos podido comprobar, el riesgo de pobreza entre las personas pensionistas puede aumentar significativamente.

La defensa y reivindicación de salarios y pensiones públicas dignas es un pilar fundamental en la construcción de una sociedad justa y equitativa. Organizaciones como la Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones (COESPE) juegan un papel crucial en esta lucha, asegurándose de que las voces de las personas jubiladas y de las trabajadoras y trabajadores sean escuchadas y que sus derechos sean protegidos .

Es esencial reconocer la contribución de los trabajadores y trabajadoras al bienestar colectivo y garantizar que ésta no sea olvidada ni menospreciada en sus años de jubilación.

Por eso, la lucha por pensiones públicas adecuadas es también una lucha por la dignidad, porque nadie que haya trabajado durante toda su vida debería sufrir precariedad en la vejez. Así, mantener esa presión social es vital para la mejora continua de las condiciones de vida de todas las clases populares.

Es importante que las políticas públicas reconozcan este desequilibrio y deben trabajar para garantizar que las pensiones públicas se puedan incrementar de forma que reflejen adecuadamente el aumento real del coste de vida, asegurando así que todas las personas puedan vivir con dignidad durante su jubilación .

La Seguridad Social dejó de abonar la conocida como «la pagueta de las pensiones», desde enero de 2022. Este ingreso adicional se entregaba en enero para compensar la diferencia entre el aumento estimado del Índice de Precios de Consumo ( (IPC) previsto por el Gobierno y la inflación real registrada a finales de año. Con la desaparición de esa paga extra, algunos pensionistas siguen preguntándose por qué ya no la perciben.
Ahora, según la Ley General de la Seguridad Social, las pensiones en 2025, 2026 y años siguientes, se revalorizarán conforme al IPC interanual.

La actualización de las pensiones basada únicamente en el Índice de Precios al Consumo (IPC) interanual no refleja adecuadamente el aumento del coste de la vida, especialmente cuando los precios de los productos básicos crecen a un ritmo mucho más rápido.

Evidentemente, esta situación supone una pérdida del poder adquisitivo para las personas pensionistas, empeorando su situación económica y aumentando el riesgo de caer en la pobreza.

De ahí que, entre otros, la COESPE lucha por un sistema de pensiones públicas que garantice un aumento real y justo, que tenga en cuenta factores como el incremento de los precios de los productos básicos, para asegurar que las pensiones mantengan su poder adquisitivo.

Según los datos disponibles, se prevé que las pensiones puedan aumentar menos de un 3% para el año 2025. Por eso, es importante que los incrementos en las pensiones reflejen la realidad económica y el coste real de la vida, para garantizar que las personas pensionistas puedan mantener un nivel de vida digno.

La COESPE, junto a otras organizaciones pensionistas, ha convocado una manifestación en Madrid el 26 de octubre de 2024, con el objetivo de defender el sistema público de pensiones y reivindicar unas pensiones y salarios dignos para todas las personas.

Esta convocatoria, que se realiza en un contexto de preocupación por las políticas que pueden afectar al bienestar de los pensionistas y la clase trabajadora, es una muestra de la determinación y la unidad de este colectivo. La manifestación es una oportunidad para que la ciudadanía exprese su voluntad de mantener los derechos adquiridos y luchar contra cualquier intento de precarización o privatización del sistema de pensiones.

La COESPE, junto con otras asociaciones de pensionistas, hace un llamamiento a la movilización para garantizar que las voces de los pensionistas sean escuchadas y que las pensiones públicas se mantengan como un derecho fundamental. Esta acción colectiva busca también poner de manifiesto la necesidad de una mayor equidad en el sistema de pensiones, especialmente en relación con la brecha de género, que afecta desproporcionadamente a las mujeres pensionistas.

La convocatoria de COESPE es un recordatorio claro que, gobierne quien gobierne, las pensiones públicas deben defenderse y que la solidaridad intergeneracional es clave para la sostenibilidad del sistema. Asimismo, se pone el énfasis en la importancia de la participación ciudadana en la defensa de los derechos sociales y laborales, y en la necesidad de políticas que aseguren unas condiciones de vida dignas para todos, independientemente de su edad o situación laboral.

La movilización del 26 de octubre es una expresión de la resistencia y la lucha continuada por un futuro más justo y equitativo para las generaciones presentes y futuras.

10 de octubre de 2024
Pedro Jesús Fernández
Miembro de la Marea Pensionista de Cataluña

 *++

No hay comentarios: